Něžné pohlaví v herním světě #1 - Nízký počet hráček

Několik událostí v poslední době mne motivovalo k napsání série článků věnující se ženským hráčkám a k zodpovězení takových otázek jako proč je jich tak málo, proč nedosahují mužské výkonnosti, nebo jak se k nim vlastně chovat.

A nyní už k tomu, co mě motivovalo napsat tyto články:

1) Článek o ženských hráčkách, který tvrdil, že ženy nemohou dosáhnout takových výkonů v e-sportu, protože mají "jiný mozek".
2) Odchod mé dlouholeté spoluhráčky kRAViCky z eSuba.ladies a negativní i pozitivní reakce lidí na tuto skutečnost.
3) Probíhající "nábor" na zaplnění chybějícího místa v našem týmu eSuba.ladies CS:GO a pozorovaný růst domácí ženské scény.
4) Zpráva na mé fb page s žádostí o podporu ženských hráček v hraní samotném, při kterém se setkávají se šikanou ze strany mužských hráčů.
5) Absence jakýchkoliv turnajů, offline i online, pro ženskou CS:GO scénu, a to zahraniční i domácí.


1) Ženy a počítačové hry - proč je jich tak málo?


Po celý čas toho, co se pohybuji ve světě online her, tedy cca od 16 let, (kdy jsem měla konečně technické zázemí k tomu, abych hrála i online - jinak jsem hrála hry už od útlého věku), se setkávám s podobnými dotazy a sama jsem si podobné dotazy pokládala. Tedy: Proč je žen v online hrách tak málo? Jsou počítačové hry spíše mužským koníčkem? A pokud ano, tak proč?
Odpovědi na tyto otázky už hledali jiní přede mnou a z výzkumů vyplývá, že k počítači si sedne za účelem hraní přes 40 % žen. Tedy ta čísla nejsou až zas tak nevyrovnaná!

Problém asi tkví jen v typu her, které většina žen hraje. A jako je každý produkt cíleně vyráběn pro určitou skupinu (auta typu nákupní taška pro ženy vs. sportovní vozy pro muže, romantické filmy pro ženy vs. akční filmy pro muže, atd.), tak i počítačové hry se vyskytují v nejrůznějších provedeních, které je cíleno pro určitou skupinu lidí. Například akční, strategické hry a určité typy simulátorů jsou vyvíjeny převážně pro muže (Call of Duty, Red Alert, World od Tanks), sociálně laděné hry a určité typy simulátorů pro ženy (The Sims, Wildlife Park), a pak jsou další hry například pro děti a mladší publikum s menší náročností sloužící k rozvoji myšlení a tvořivosti, nebo logické a karetní hry, které jsou univerzální pro všechny skupiny. A i když jsou produkty na určité publikum cílené, najdou se i muži, kteří řídí Nissana Micru, jejich oblíbený film je Notting Hill a hrají The Sims, a stejně tak se pak najdou i ženy, které řídí BMW Z4, milují Expendables franchise a hrají CS:GO. A to prostě proto, že vaše zájmy nejsou určované vašim pohlavím, jen většina žen i mužů má tendence někam tíhnout.

A tak lze jednoduše vysvětlit, proč se při hraní Starcraftu, Doty 2, nebo CS:GO setkáte se ženami tak odhadem maximálně v deseti procentech případů (a i toto číslo jsem asi přehnala). Neznamená to, že by ženy neměly o počítačové hry zájem. Znamená to, že nehrají zrovna ten typ hry jako vy, protože je prostě pro ně třeba Farmville lákavější. Možná ani netuší, že se počítačové hry dají hrát online a třeba ani neznají pojem e-sport, protože se s tím ve svém okolí ani nesetkaly. Tento stav by mohl změnit průnik e-sportu do většch médií nejdříve jako zábava pro úzký kruh lidí a časem třeba i zábava pro masy, přeci jen i e-sport je sport (i když, možná budou tyto obrázky z nedávných evropských herních akcí mluvit za vše: IEM Katowice 2015,  ESL One Cologne 2015, Dreamhack Open Cluj-Napoca 2015, Road to Blizzcon Prague 2015)















V dalším článku se budu snažit zodpovědět věčnou otázku hráčů na hráčky, a to "Proč se dělí herní turnaje pro ženy a pro muže? Mohou hráčky dosáhnout na úroveň profesionálních hráčů?" :)

Vaše germia!



Speciální dík/zdroje:
http://nerdybutflirty.com/
https://www.reddit.com/r/truegaming/comments/224hsj/if_we_exclude_people_who_are_exclusively_mobile/
http://news.bbc.co.uk/2/hi/technology/7796482.stm
http://usabilitynews.org/video-games-males-prefer-violence-while-females-prefer-social/
http://venturebeat.com/2013/09/19/gender-inequality/2/
http://explosm.net/¨
http://www.theatlantic.com/entertainment/archive/2015/06/women-and-sports-world-cup-soccer/395231/
https://www.reddit.com/r/MensRights/comments/3377q3/apparently_its_sexist_to_say_women_are_worse_at/
https://answers.yahoo.com/question/index?qid=20110106061657AAMJAaH
http://www.buzzfeed.com/annanorth/7-sports-in-which-women-have-beaten-men#.qwVDMxdGd
https://www.flickr.com/photos/radekvebr/
https://justinsoup.files.wordpress.com/2015/01/strong.jpg
http://www.americanhealthandbeauty.com/articles/3276/men-are-naturally-stronger-than-women
http://images.ientrymail.com/webpronews/notinthekitchen.jpg
http://www.migranttales.net/wp-content/uploads/2014/02/yes-we-can.jpg
http://vignette3.wikia.nocookie.net/mortalengines/images/8/8e/Rip.jpg/revision/latest?cb=20140807221244
http://www.gamasutra.com/blogs/WaiYenTang/20130208/186335/Reactions_to_a_womans_voice_in_an_FPS_game.php

Penulis : germia ~ Sebuah blog yang menyediakan berbagai macam informasi

Artikel Něžné pohlaví v herním světě #1 - Nízký počet hráček ini dipublish oleh germia pada hari pátek 20. listopadu 2015. Semoga artikel ini dapat bermanfaat.Terimakasih atas kunjungan Anda silahkan tinggalkan komentar.sudah ada 0 komentar: di postingan Něžné pohlaví v herním světě #1 - Nízký počet hráček
 

0 komentářů:

Okomentovat