Tiger I German Heavy Tank - PAPERMODEL

Tiger I initial 


Tank Tiger, neboli Panzerkampfwagen VI Tiger Ausf. E, SdKfz 181, se stal jedním z nejslavnějších tanků vůbec. Původně měl fungovat jako průrazné vozidlo a čistit cestu pro střední tanky. Začal se vyrábět v červnu roku 1942 a do srpna 1944 se vyrobilo 1355 tanků.
Konstrukce Tigeru vycházela ze zkoumaných tanků sovětských. Němečtí konstruktéři se ale nepoučili ze zkosených pancířů tanku T-34 jako to udělali v případě Pantheru, navíc velmi slabé pancéřování stropu věže a korby bylo lákavým cílem pro spojenecká letadla. Na tento handicap reagovali Němci zesílením horního pancíře na 45 mm. Motor Maybach nebyl určen pro takto těžký tank a i po zvýšení výkonu překračoval tank únosnou hmotnost o 25 %. Motor se tedy velice často přehříval. Také 725 mm široké pásy byly nezbytnou součástí tanku a zároveň jeho slabinou. Často se vzpříčily v ozubeném kole kvůli nánosům zeminy mezi koly. To bylo vyřešeno u 826. vyrobeného exempláře, kde se změnilo uspořádání kol, které byly nyní vůči zemině odolnější. Enormní šířka pásů byla nezbytná kvůli tlaku působícímu na zem – čím je tlak vyšší, tím se zvyšuje možnost uvíznutí.
            I přes tyto chyby byl Tiger obáváným protivníkem. Unesl až 92 kusů těžkého střeliva a 3920 nábojů do kulometů. Navíc u sebe měla posádka i osobní zbraně – pistole a samopaly. Některé tanky byly ještě vybaveny šrapnelovými minomety a zadýmovacími granátomety. Zprvu byla na tancích prováděna i úprava pro pohyb pod vodou. Tanky se pak mohly pohybovat až v 4 metrové hloubce. Pro africké mise byly pozdější Tigery vybavovány protipísečnými filtry.
            Prvního bojového nasazení se tanky dočkaly na východní frontě roku 1942. Nezaznamenaly velký úspěch kvůli vysoké poruchovosti, všechny nepojízdné Tigery musely být navíc zničeny, aby Sovětům nepadly do rukou. V boji se však Tigery osvědčily. V jednom případě dokonce Tiger zničil tank T-34 na vzdálenost 3900 m, nebo vydržel 20 zásahů z protitankového děla. V roce 1943 vyřídil sám jeden Tiger 10 tanků T-34 a následující den 5 dalších. Není divu, že budily Tigery ve spojeneckých řadách hrůzu – byly to opravdu tanky, které vládly bojišti a na počátku jejich provozu jim nemohl žádný tank konkurovat. Odpovídá tomu i to, že celková suma zlikvidovaných nepřátelských tanků a samohybných děl čítá několikanásobek vyrobených tanků Tiger.





Penulis : germia ~ Sebuah blog yang menyediakan berbagai macam informasi

Artikel Tiger I German Heavy Tank - PAPERMODEL ini dipublish oleh germia pada hari středa 11. července 2012. Semoga artikel ini dapat bermanfaat.Terimakasih atas kunjungan Anda silahkan tinggalkan komentar.sudah ada 0 komentar: di postingan Tiger I German Heavy Tank - PAPERMODEL
 

0 komentářů:

Okomentovat