Tank LT 40 - Slovakia - PAPERMODEL


LT vz. 40

Koncem 30. let se rozhodla Litva, že vyzbrojí svoji armádu tanky Československé výroby od firmy ČKD. Dodávka strojů pod označením LLT se měla uskutečnit roku 1940, ale mezitím SSSR Litvu obsadilo a z koupě sešlo. Našel se však nový zákazník, a tím byl samostatný Slovenský štát. Firma Orava, zastupující zájmy předválečné firmy ČKD na Slovensku, nabídla Slovensku tyto tanky 6. července 1940. Slovensko, které mělo velký zájem i o LT vz. 38, možnost získat tento tank s velice podobnou konstrukcí zaujala. Od 2. srpna 1940 tank zkoušela slovenská komise a doporučila jeho za vedení do výzbroje slovenské armády.    
Ještě roku 1940 bylo na Slovensko dodáno 21 kusů těchto strojů bez kanónů, kulometů, radiostanic a optiky. Slovenská armáda je pod označením LT-40 nechala osadit kulometnou výzbrojí a tank se účastnil tažení Slovenské armády do SSSR. Během bojů o Lipovec byl jeden stroj zničen. Poté byly ostatní stroje přezbrojeny a byly do nich instalovány kanóny Škoda A7 ráže 37 mm. Tanky sloužily u zabezpečovacích oddílů, při útoku na Kavkaz jich několik slovenská armáda nasadila, přičemž všechny nasazené stroje (kromě jednoho) ztratila. Tanky se účastnily Slovenského národního povstání roku 1944. Část jich zabavila německá armáda, stroje, které zbyly povstalcům, Němci zničili protitankovými kanóny.           
Tank měl stejnou konstrukci jako lehký tank LT vz. 38, byl však o čtvrtinu zmenšený. Stejný byl motor, převodovka, řízení i výzbroj. Na věžích nesly označení  slovenských sil, bílý dvouramenný kříž (viz model), a pro snadnější identifikaci ze vzduchu nesly na čele německou vlajku s hákovým křížem (viz model). Model je jen s kulometnou výzbrojí.









 

I don´t give publicity or back up the Nazi regime. The Nazi flag is the part of this model and its a part of history too. Thank you for understanding.


Penulis : germia ~ Sebuah blog yang menyediakan berbagai macam informasi

Artikel Tank LT 40 - Slovakia - PAPERMODEL ini dipublish oleh germia pada hari středa 11. července 2012. Semoga artikel ini dapat bermanfaat.Terimakasih atas kunjungan Anda silahkan tinggalkan komentar.sudah ada 0 komentar: di postingan Tank LT 40 - Slovakia - PAPERMODEL
 

0 komentářů:

Okomentovat