Russian tank T-34 (both versions) - PAPERMODEL


T-34
Tank T-34 překvapil Německo poprvé v roce 1941 na východní frontě. Podruhé překvapil v bitvě o Moskvu, kdy německé tanky podléhaly zimě, zatímco T-34 byly stály schopné boje. V bitvě u Kurska roku 1943 využily tanky svou mrštnost a na těžké německé tanky útočily z boku a bojovaly v kratších vzdálenostech.
T-34 by se dal označit jako ten nejúspěšnější tank 2. sv. války. Díky jeho jednoduchosti, rychlosti jeho výroby a slabšímu pancéřování by se mohlo zdát, že proti německým tankům nemohl uspět. V jeho prospěch hraje hned několik faktorů. Opancéřování není tak silné jako u německých oponentů, ale přesto má schopnost díky sklonu pancíře zachytit silnější střely (viz. nákres). Tank byl mrštnější a rychlejší, nenáročný na opravu. Většinou se právě díky jeho nenáročné výrobě dokázalo vyrobit tolik kusů, že německé tanky stály proti přesile. Byl poháněn naftou, která po zásahu hned nevzplála, jak se to stávalo u tanků protivníků poháněných benzínem. Kvůli celkem nízké hmotnosti nespotřeboval tolik paliva jako německé tanky, nebyl tudíž tolik závislý na zásobovacích vozidlech.
Ale i tanky T-34 měly slabiny. Většinou se jednalo o špatně vycvičenou posádku a díky Stalinovým čistkám mezi důstojníky často docházelo k chaosu a neorganizovaným útokům. Velkou nevýhodou byla také malá věž, kam se vešel jen velitel a nabíječ, střelec už ne. Některé posádky řešily tento problém tak, že velitel nejen naváděl řidiče a střelce, musel ještě k tomu nabíjet kanón. Často na to doplatil svým životem, protože kanón F-34 instalovaný na tanku měl poměrně velký zpětný ráz.
Od roku 1943 se tento problém vyřešil novou verzí tanku, T-34/85. Tento model měl již třímístnou věž a nový kanón ráže 85 mm dokázal prorazit i čelní pancíř většiny německých tanků. Na obrázcích: tank T-34/76 a Tank T-34/76 "Lidice".   OBRÁZKY ENGLISH      

Penulis : germia ~ Sebuah blog yang menyediakan berbagai macam informasi

Artikel Russian tank T-34 (both versions) - PAPERMODEL ini dipublish oleh germia pada hari středa 11. července 2012. Semoga artikel ini dapat bermanfaat.Terimakasih atas kunjungan Anda silahkan tinggalkan komentar.sudah ada 0 komentar: di postingan Russian tank T-34 (both versions) - PAPERMODEL
 

0 komentářů:

Okomentovat