Něžné pohlaví v herním světě #4 - Chování hráči vs. hráčky (CZ)

Několik událostí v poslední době mne motivovalo k napsání série článků věnující se ženským hráčkám a zodpovědět takové otázky jako proč je jich tak málo, proč nedosahují mužské výkonnosti, nebo jak se k nim vlastně chovat.

A nyní už k tomu, co mě motivovalo napsat tyto články:

1) Článek o ženských hráčkách, který tvrdil, že ženy nemohou dosáhnout takových výkonů v e-sportu, protože mají "jiný mozek".
2) Odchod mé dlouholeté spoluhráčky kRAViCky z eSuba.ladies a negativní i pozitivní reakce lidí na tuto skutečnost.
3) Probíhající "nábor" na zaplnění chybějícího místa v našem týmu eSuba.ladies CS:GO a pozorovaný růst domácí ženské scény.
4) Zpráva na mé fb page s žádostí o podporu ženských hráček v hraní samotném, při kterém se setkávají se šikanou ze strany mužských hráčů.
5) Absence jakýchkoliv turnajů, offline i online, pro ženskou CS:GO scénu, a to zahraniční i domácí.

4a) Chování mužských hráčů k hráčkám v online prostředí


Většina hráček se při online hraní setká s mnoha různými reakcemi na skutečnost, že jsou žena, což je v online hrách stále dost neobvyklé a někteří hráči tedy neví, jak na hráčky reagovat.
Hráčky se mohou setkat s různými reakcemi od těch nejvíce negativních hraničících s kyberšikanou až k těm přespříliš pozitivním, které se mohou zase lehce zvrhnout až v obtěžování.
Za dobu, co hraji online-hry jsem se setkala snad s každou formou reakce a asi mne už nic nepřekvapí. Zkusím v následujícím textu ukázat různé reakce mužských hráčů na hráčky a tak třeba poskytnout ženský pohled na věc. Zároveň bych chtěla ukázat problémy hráček, které jsou spojeny s jejich postavením v gaming světě a možná tak oběma stranám pomoci najít cestu k vzájemné bezkonfliktní komunikaci. Z tohoto důvodu jsem založila i album na facebookové stránce mého týmu eSuba.ladies, kde lze najít mnoho obrázků a komentářů věnujících se právě tomu tématu.

1) (Přehnaně) pozitivní reakce 

Mnoho žen-hráček může v hráčích vzbuzovat vášně už proto, že jsou "jiné než běžné dívky", že mají s hráči něco společného, nebo prostě proto, že jich je velmi málo.
Určitě se mnoho hráček setkalo s hráči, kteří s nimi chtěli hrát jen a pouze proto, že to jsou dívky, nebo proto, že jsou jako dívky více vidět, je jich málo a jsou svým způsobem kvůli tomu automaticky "slavné".
V mírnější formě jsou formy pozitivní pozornosti ještě relativně v pořádku - ať se jedná o úlevy při hře ve stylu: "Nebuď na ní přísný, je to holka." nebo nejrůznější gesta ve hře typu: "Šel jsem ji zachránit, i když to byla jasná smrt, protože jsem hrdina a gentleman." Nikomu to v podstatě nijak více neškodí, pokud se jedná o casual hru. Avšak dle mého osobního názoru jakékoliv úlevy "protože je holka" obecně nepůsobí dobře na herní prožitek, každá žena má dispozice k hraní stejné jako všichni ostatní a tedy gentlemenská gesta je lepší nechat spíše na osobní setkání ;)
Zvýšená pozornost a pozitivní náklonnost může přerůstat až v pozitivní diskriminaci, nebo v platonickou lásku, idealizaci objektu zájmu a v horších případech i stalking a obtěžování. (I když jsou typy dívek, které pozornost vyhledávají a mohou začít hrát hry právě proto, aby tuto pozornost získaly a byly hráči obdivované a podporované). Dle mého názoru není dobře, když je hráčka přespříliš obdivována - v lepším případě může ztratit kontakt s realitou, v tom horším případě se může setkat třeba i se zmíněným fenoménem stalkingu.

2) Neutrální reakce a podporující reakce

Když jsem byla uvedena svým kamarádem do online hraní, začala jsem hrát Call of Duty 1. Hrála jsem s nejrůznějšími hráči, kteří by se mnou nehráli, kdybych nebyla dívka, protože ruku na srdce - byla jsem příšerně špatná (jako každý začátečník). Byla jsem si toho vědoma a i když jsem byla ta největší lama kotvící na dně tabulky every single game, dostávala jsem mnoho nabídek do nejrůznějších klanů. Je však důležité poznat, proč s vámi lidé chtějí hrát a vybrat si tu správnou partu.
Je důležité, aby se k vám spoluhráči jako k jim rovnému (a možná i nerovnému, když vám to prostě jde hůře než ostatním). Dokázali vám vynadat a odpouštěli jen proto, že jste začátečník, a ne proto, že jste holka.
Co se týče toho, jak reagovat na dívky tak, abychom nebyli ani přehnaně pozitivní, ani negativní, stačí je chválit za dobrou hru a kritizovat za chyby jako jakéhokoliv jiného běžného hráče. Obdiv udělá každé holce dobře - to bych lhala, kdybych tvrdila něco jiného - avšak neustálý obdiv nevybičuje hráčku k tomu, aby se zlepšila.

3) Negativní reakce

"Go back to kitchen." "With whom did you sleep to get in pro team?"
Snad každá dívka se setkala v herním světě s negativní reakcí při promluvení do hry, nebo po její identifikaci. A do negativních reakcí můžeme zahrnout nejen nadávky, urážky a ponižování, ale i oplzlé narážky intimního rázu.
Bohužel, je to důsledek toho, že dívka může být předem označena za ten slabý článek kolektivu (kvůli důvodům popsaným v předchozích částech článku), nebo za tzv. attention whore, tedy hráčku, která hraje pouze z důvodu hledání pozornosti mužů, nebo prostě působí jen její přítomnost pozdvižení v týmu prostě proto, že je "jiná" než ostatní.
Některé z pozitivních i negativních forem "diskriminace" hráček jsem zkompilovala do několika screenů níže:



















Negativní reakce na hráčky mohou pak hraničit až s kyberšikanou, tedy urážkami, ponižováním, omezováním, či týráním přes počítač až tak, že mohou hráčku nejen demotivovat od hraní (což, doufám, nikdo nechce, vzhledem k tomu, že se bavíme o hrách, kde je zastoupení hráček stále nízké), ale mohou způsobit i vážnější následky v reálném životě. Nemyslím si, že nějaké setkání ve hře stojí za to, aby se konsekvence promítaly do reálného života.







4b) Vzájemné chování ženských hráček na herní scéně

Nemyslím, že je potřeba zmiňovat, že se na herní scéně hráčky setkávají kromě hráčů i s ostatními ženskými hráčkami. Bohužel, možná kvůli zmiňované pozitivní diskriminaci a vyzdvihování některých hráček do oblak v rámci mužského kolektivu, se často stává, že se hráčky nedokážou přizpůsobit kolektivu ženskému, nebo jen "trpět" jinou ženu v jejich okruhu hráčů. Podobné hráčky většinou nevyhledávají ženské týmy a pokud ano, většinou je to pouze za účelem zviditelnění se, a nemá to dlouhého trvání.

Myslím, že nejlepšími hráčkami, které mohou hrát v ženských týmech, jsou právě ty, které ženský tým vyhledají právě proto, že mezi muži nedokážou najít ten svůj tým, který je bude brát jako sobě rovného, nebo mají ambice v e-sportu zkusit hrát poloprofesionálně, ne-li profesionálně.
Konflikty, které pak mezi hráčkami vznikají, jsou již pak spíše herního rázu. Tím, že je hráček málo, je velmi obtížné najít 5 hráček se stejnou motivací, časovými možnostmi a určitým skillem/talentem, a proto se, dle mého názoru vyměňují hráčky v dívčích týmech častěji, než u týmů mužských. (I když se nyní musím ptát, jestli to tak opravdu je, nebo to tak pouze vypadá? - podnět na další průzkum/článek).



Abych to shrnula, za ideální bych považovala stav, kdy se nebude muset řešit, kdo je dívka a kdo je kluk. Přála bych si, aby mělo více hráček takové štěstí jako já a našlo si tým (který jsem měla při hraní CoD1 a CoD4), který je bude brát takové, jaké jsou a nebude tam docházet ani k té pozitivní diskriminaci, která z dívek udělá princezny, ani k té negativní diskriminaci, která je odradí od her.


Snad se má série článků o ženských hráčkách líbila, zodpověděla některé dotazy a třeba trochu i rozšířila obzor!

Vaše germia!



Speciální dík/zdroje:
http://nerdybutflirty.com/
https://www.reddit.com/r/truegaming/comments/224hsj/if_we_exclude_people_who_are_exclusively_mobile/
http://news.bbc.co.uk/2/hi/technology/7796482.stm
http://usabilitynews.org/video-games-males-prefer-violence-while-females-prefer-social/
http://venturebeat.com/2013/09/19/gender-inequality/2/
http://explosm.net/¨
http://www.theatlantic.com/entertainment/archive/2015/06/women-and-sports-world-cup-soccer/395231/
https://www.reddit.com/r/MensRights/comments/3377q3/apparently_its_sexist_to_say_women_are_worse_at/
https://answers.yahoo.com/question/index?qid=20110106061657AAMJAaH
http://www.buzzfeed.com/annanorth/7-sports-in-which-women-have-beaten-men#.qwVDMxdGd
https://www.flickr.com/photos/radekvebr/
https://justinsoup.files.wordpress.com/2015/01/strong.jpg
http://www.americanhealthandbeauty.com/articles/3276/men-are-naturally-stronger-than-women
http://images.ientrymail.com/webpronews/notinthekitchen.jpg
http://www.migranttales.net/wp-content/uploads/2014/02/yes-we-can.jpg
http://vignette3.wikia.nocookie.net/mortalengines/images/8/8e/Rip.jpg/revision/latest?cb=20140807221244
http://www.gamasutra.com/blogs/WaiYenTang/20130208/186335/Reactions_to_a_womans_voice_in_an_FPS_game.php

Penulis : germia ~ Sebuah blog yang menyediakan berbagai macam informasi

Artikel Něžné pohlaví v herním světě #4 - Chování hráči vs. hráčky (CZ) ini dipublish oleh germia pada hari pondělí 4. ledna 2016. Semoga artikel ini dapat bermanfaat.Terimakasih atas kunjungan Anda silahkan tinggalkan komentar.sudah ada 0 komentar: di postingan Něžné pohlaví v herním světě #4 - Chování hráči vs. hráčky (CZ)
 

0 komentářů:

Okomentovat