Něžné pohlaví v herním světě #2 - Slabé výkony hráček

Několik událostí v poslední době mne motivovalo k napsání série článků věnující se ženským hráčkám a zodpovědět takové otázky jako proč je jich tak málo, proč nedosahují mužské výkonnosti, nebo jak se k nim vlastně chovat.

A nyní už k tomu, co mě motivovalo napsat tyto články:

1) Článek o ženských hráčkách, který tvrdil, že ženy nemohou dosáhnout takových výkonů v e-sportu, protože mají "jiný mozek".
2) Odchod mé dlouholeté spoluhráčky kRAViCky z eSuba.ladies a negativní i pozitivní reakce lidí na tuto skutečnost.
3) Probíhající "nábor" na zaplnění chybějícího místa v našem týmu eSuba.ladies CS:GO a pozorovaný růst domácí ženské scény.
4) Zpráva na mé fb page s žádostí o podporu ženských hráček v hraní samotném, při kterém se setkávají se šikanou ze strany mužských hráčů.
5) Absence jakýchkoliv turnajů, offline i online, pro ženskou CS:GO scénu, a to zahraniční i domácí.



2) Ženy a e-sport - proč nedosahují takových výkonů jako muži?


Často se můžeme v nejrůznějších médiích dočíst, že ženy v e-sportu nemohou uspět, a to z toho důvodu, že mají ženy jiné předpoklady, a stejně tak jako v atletice nebo gymnastice jsou hůře fyzicky vybavené než muži.
Toto tvrzení si, myslím, zaslouží trochu rozebrat. Ženy mají od přírody jinou stavbu těla, obecně jsou drobnější nežli muži, mají tedy i menší orgány, méně svalové hmoty a i horší dispozice k růstu svalové hmoty, atd. (velmi zjednodušeně řečeno). Z toho vyplývá tedy to, že ty nejsilnější a nejschopnější ženy většinou nejsou s to dosáhnout na výkony těch nejsilnějších a nejschopnějších mužů - a to platí ve většině sportů jako je atletika, plavání, fotbal, aj. Ale lze toto uplatnit i v gamingu?

Odpověď je jednoduchá - určitě ne. Z tohoto důvodu nelze dělit gamingové turnaje na ženské a mužské (důvod k tomu je jiný). Ženy podle mého názoru nemají žádnou fyziologicky danou nevýhodu při hraní počítačových her, nemají "horší mozek na hraní", jak se můžeme občas dočíst, jejich hru neovlivňuje ani velikost jejich ruky, prostě mají dispozice k hraní dle mého názoru zcela stejné jako muži. ALE POZOR, vysvětlím ještě dále, proč je důležité a proč je dobře, že momentálně rozdělené turnaje jsou!
Prosím, zdržme se unáhlených závěrů - často se setkávám s tím, že pak slyšíme naštvané mužské hráče - Proč mají holky tedy tolik pozornosti, když hrají třeba jako já? Proč mají turnaje jen pro sebe, když nemají oproti mužům žádné nevýhody? A proč tedy nehrají v top týmech, když nemají nevýhody?

Odpovědi na tyto otázky jsou nasnadě.
Proč tedy ženy nedosahují v gamingu takových výkonů jako muži a jsem ráda, že jsou turnaje rozdělené? Vezměme si tedy fakta z prvního mého článku, kde jsme se dozvěděli, že je podíl žen, které hrají kompetetivní hry jako CS:GO nebo LoL velmi velmi malý. Jsou to totiž hry, které jsou cíleně vyráběné pro mužské publikum, a právě tento typ her se hraje kompetetivně. Je možné, že kdyby se hrála hra The Sims kompetetivně, byly by právě ženy tím, kdo by v managementu virtuálních rodin vynikal? Je to možné. Je mnohem jednodušší najít jedince, který by v sobě spojoval nadšení pro hru, talent, byl by pro hru schopen obětovat pro hru osobní i profesionální život, nebo zanedbávat školu, mezi tím obrovským množstvím mužů, kteří se hře jako CS:GO věnují, než mezi tím zlomkem žen, které se této hře věnují. Tipla bych, že CS:GO na nějaké lepší úrovni hraje v CZ/SK tak cca 30 zástupců ženského pohlaví. Množství mužů je proti tomu nesrovnatelné. A jak říkám, najít mezi takovou hrstkou žen jedince, který by spojoval všechny aspekty tvořící vrcholového hráče, je téměř nemožné.
Tedy abych zcela odpověděla na ty věčně se opakující otázky hráčů: Ženy jsou v online hrách jako Dota 2 nebo CS:GO jako drahé kameny v přírodě, tedy pozornost i podporu v tom, co dělají, si zaslouží. Ženy, které pak usilují o to, být lepší, reprezentují nějaký tým, snaží se něčeho ve hraní dosáhnout a dělají něco pro herní komunitu, jsou pak jako diamanty herního světa a pozornost i podporu si zaslouží o to více. Proto je důležité rozdělovat turnaje pro ženy a muže, aby byly ženy motivovány se zlepšovat, angažovat a účastnit turnajů.



A i v tom málu hráček, co se snaží v hraní něco dokázat, najdeme už nyní takové, které se mohou rovnat s těmi nejlepšími muži. Nebudu sahat pro příklady do zahraničí (i když bych mohla), protože jeden příklad z české scény a nedávné doby se mi přímo nabízí. Je to hearthstonová hráčka Karolínka z týmu Majestic Lions, která se před nedávnem umístila na krásném druhém místě na MČR v počítačových hrách v Brně a uspěla tak v obrovské mužské konkurenci (na fotce, autor: Radek Vebr). A čím více bude růst komunita profi a poloprofi hráček, tím častěji budeme moci pozorovat takové skvělé úspěchy i na naší domácí scéně. Bude to začínat hrami, které najdou talent v individualitě jako Trackmania nebo Hearthstone a čím více bude narůstat talentů, začnou se dostavovat úspěchy i v týmových hrách jako je CS:GO, kde je šance najít 5 velkých talentů o to menší.

To vše, co jsem napsala o gamingu platí i ve všech jiných sportech, které nevyžadují jiné fyzické vybavení jako jsou automobilové závody, šachy, snooker, šipky, bowling, aj. I v těchto sportech najdeme ženy, které se vyšplhají na profi úroveň po bok mužů (závody - Danica Patrick, bowling - Kelly Kulick), je jich však opravdu právě tak málo jako diamantů :)


V dalším článku se budu věnovat ženské CS:GO scéně a nápadům na to, jak ženské hráčky podpořit a pomoci jim zlepšovat se :)
Vaše germia!


Speciální dík/zdroje:
http://nerdybutflirty.com/
https://www.reddit.com/r/truegaming/comments/224hsj/if_we_exclude_people_who_are_exclusively_mobile/
http://news.bbc.co.uk/2/hi/technology/7796482.stm
http://usabilitynews.org/video-games-males-prefer-violence-while-females-prefer-social/
http://venturebeat.com/2013/09/19/gender-inequality/2/
http://explosm.net/¨
http://www.theatlantic.com/entertainment/archive/2015/06/women-and-sports-world-cup-soccer/395231/
https://www.reddit.com/r/MensRights/comments/3377q3/apparently_its_sexist_to_say_women_are_worse_at/
https://answers.yahoo.com/question/index?qid=20110106061657AAMJAaH
http://www.buzzfeed.com/annanorth/7-sports-in-which-women-have-beaten-men#.qwVDMxdGd
https://www.flickr.com/photos/radekvebr/
https://justinsoup.files.wordpress.com/2015/01/strong.jpg
http://www.americanhealthandbeauty.com/articles/3276/men-are-naturally-stronger-than-women
http://images.ientrymail.com/webpronews/notinthekitchen.jpg
http://www.migranttales.net/wp-content/uploads/2014/02/yes-we-can.jpg
http://vignette3.wikia.nocookie.net/mortalengines/images/8/8e/Rip.jpg/revision/latest?cb=20140807221244
http://www.gamasutra.com/blogs/WaiYenTang/20130208/186335/Reactions_to_a_womans_voice_in_an_FPS_game.php

Penulis : germia ~ Sebuah blog yang menyediakan berbagai macam informasi

Artikel Něžné pohlaví v herním světě #2 - Slabé výkony hráček ini dipublish oleh germia pada hari čtvrtek 21. ledna 2016. Semoga artikel ini dapat bermanfaat.Terimakasih atas kunjungan Anda silahkan tinggalkan komentar.sudah ada 0 komentar: di postingan Něžné pohlaví v herním světě #2 - Slabé výkony hráček
 

0 komentářů:

Okomentovat