SdKfz 182 Tiger II - Heavy Tank - PAPERMODEL


Königstiger     (Panzerkampfwagen VI Ausf B., Tiger II, SdKfz 182)


Königstiger je nejtěžší, nejsilnější a zároveň poslední německý sériově vyráběný tank 2. světové války. Jeho hlavní zbraní se stal kanón ráže 81 mm, který vzešel z původního protiletadlového kanónu Flak. Opancéřování tanku je zkosené a lépe tak odolává průbojným střelám. Tank společně s posádkou 5 mužů unesl ještě slušných 72 nábojů pro kanón a 5850 nábojů pro kulomety.
            V základě se rozlišují dva typy tanků Tiger II a to dle druhu věže. Němečtí technici totiž v průběhu výroby zjistili, že zaoblení čela věže může náboje odrazit na méně odolný strop spodní části tanku, proto se rozhodli tank vybavit zcela novou věží. Prvních padesát exemplářů Königstigeru bylo tedy vybaveno věží Porsche, všechny následující pak Henschel Turm (model). Ta byla  vpředu výrazně hranatější a více pancéřovaná. Na bocích věže se objevily háky pro uchycení náhradních dílů pásů, které potom sloužily jako dodatečné pancéřování (viz model). Hmotnost tanku s novou věží vzrostla na 69,8 tuny oproti 68,5 tuny u strojů s věží Porsche.
            S výrobou stroje se začalo v roce 1943 a skočilo v březnu 1945. Během celého produkčního období vzniklo v dílnách firmy Henschel v Kasselu celkem 489 Königstigerů a to ve čtyřech výrobních sériích. Původně bylo objednáno více než šest set tanků, ale spojenecké bombardování a celková válečná a hospodářská situace Německa nedovolily tento požadavek nikdy naplnit.
            Do dějin vstoupil tento tank hlavně kvůli své nedobytnosti. Jeho čelní pancíř žádný ze soudobých tanků prorazit nedokázal, pancíř trupu a zadní pancíř se mohl stát obětí na Východě sovětského těžkého tanku IS-2 s kanonem ráže 122 mm (více u modelu T-34) a na západní frontě pak stíhače tanků Sherman Firefly (více u modelu Sherman). Tiger II však trpěl také určitými nedostatky – obrovská hmotnost, nízká rychlost, spotřeba paliva, náročnost na údržbu a poruchovost. Tiger II se proslavil hlavně při ofenzívě v Ardenách a obranných bojích na území dnešního BeNeLuxu, Německa, Polska a Maďarska.






Penulis : germia ~ Sebuah blog yang menyediakan berbagai macam informasi

Artikel SdKfz 182 Tiger II - Heavy Tank - PAPERMODEL ini dipublish oleh germia pada hari středa 11. července 2012. Semoga artikel ini dapat bermanfaat.Terimakasih atas kunjungan Anda silahkan tinggalkan komentar.sudah ada 0 komentar: di postingan SdKfz 182 Tiger II - Heavy Tank - PAPERMODEL
 

0 komentářů:

Okomentovat