Panzer V Panther Ausf. F german tank - PAPERMODEL

Panzer V Panther Ausf. F

V roce 1941 byli Němci překvapeni množstvím a sílou ruských tanků. Proti těžkým tankům KV-1 dokonce nemohli nikterak bojovat. Nepomohlo ani osazení tanků Panzer III a Panzer IV silnějšími kanóny. Ještě téhož roku byli vysláni tři odborníci do SSSR, aby prozkoumali zničenou sovětskou techniku. Jako zásadní označili zkosený pancíř, velká kola a dlouhou hlaveň. Tyto prvky byly pak použity na zcela novém Panzeru V od firmy MAN, která vyhrála soutěž nad protivníky z Daimler-Benzu.
Od července 1942 probíhalo testování 20 prototypů, sériová výroba započala v prosinci 1942. Kanón, který Panther nese, je na delší vzdálenost účinnější než kanón na tanku Tiger, trup byl natírán antimagnetickou pastou Zimmerit. Do září roku 1943 se vyrobilo 850 exemplářů s označením D. Výroba následovala verzemi A a G, které přinesly větší sklon zadního pancíře (61°) a nový pancíř na obranu trupu. Verzi Ausf. G se také dostalo revolučního nočního vidění zvaného Sperber = krahujec. Poslední modifikace tanku, Ausf. F (obr. dole), nesla zcela novou, štíhlejší věž, Schmall Turm. Bylo to z důvodu zmenšení čelní plochy věže, při zasažení totiž ztrácela věž pohyblivost. Další změnou bylo také zesílení pancíře až na 120 mm a nové zařízení kanónu, jenž umožňovalo střelbu až 40 nábojů za minutu. Dle německých plánů měla tato poslední modifikace dát za vznik střednímu tanku Panther II, který by byl jedním z nejdokonalejších té doby. Vznikl ale jen jediný prototyp, dnes vystavený ve Fort Knoxu (horní obr.). Ke konci války byly jejich věže zapouštěny do země a sloužily jako účinná statická opevnění.
Do konce války bylo vyrobeno 5928 Pantherů. Nedokázaly však porazit spojeneckou převahu i přesto, že oba nejrozšířenější stroje protivníka, tedy tank T-34/76 na Východě a tank Sherman na Západě, dokázal Panther zlikvidovat na vzdálenost rovnající se dvojnásobku vzdálenosti, kterou potřebovaly ony k zahájení efektivní palby na Panthera samotného.

OBRÁZKY

ENGLISH


Penulis : germia ~ Sebuah blog yang menyediakan berbagai macam informasi

Artikel Panzer V Panther Ausf. F german tank - PAPERMODEL ini dipublish oleh germia pada hari středa 11. července 2012. Semoga artikel ini dapat bermanfaat.Terimakasih atas kunjungan Anda silahkan tinggalkan komentar.sudah ada 0 komentar: di postingan Panzer V Panther Ausf. F german tank - PAPERMODEL
 

0 komentářů:

Okomentovat