Jagdpanther 173 - PAPERMODEL

Sd. Kfz. 173 Jagdpanther


Jagdpanzer V Jagdpanther (Sd. Kfz. 173) byl německý těžký stíhač tanků vyráběný během druhé světové války.
Vývoj těžkého stíhače tanků, využívajícího podvozku tankuPanther a vyzbrojeného kanónem Pak 43 L/71 ráže 88 mm byl firmě Krupp zadán v srpnu roku 1942. Projekt nesl označení Sd. Kfz. 173 a bojové jméno Jagdpanther. Na konci měsíce byl hotov model ve velikosti 1:10 a v listopadu maketa ve velikosti 1:1. Prototyp stíhače byl dokončen v listopadu 1943 a dne 20. prosince 1943 byl předveden Hitlerovi. Počátkem roku 1944 byla zahájena sériová výroba typu, která dala 384 kusů.
Posádku tvořilo pět mužů (řidič, velitel, střelec, dva nabíječi). Podvozková skupina typu byla celá převzata z tanků Panther, přičemž místo věže dostal stíhač kompaktní uzavřenou pancéřovou nástavbu se skosenými stěnami, v jejímž čele byl pod litým štítem kanón ráže 88 mm a kulomet MG 34 ráže 7,92 mm (v tanku byly i dva samopaly MP40). Typ měl kvalitní pancéřovou ochranu. Na stropu tanku byly dva průlezy pro posádku, další byl v zadní části nástavby. Vpravo od něj byl poklop pro nakládání munice. Zásoba munice činila 57 kusů pro kanón a 600 kusů pro kulomet. U jednotlivých kusů docházelo během výroby k určitým změnám. Také byla aplikována ochranná cementová pasta Zimmerit na ochranu proti magnetickým minám.
Přestože se jednalo o velice kvalitní typ, který měl účinnou výzbroj, dobrou pohyblivost i pancéřovou ochranu, v počtu pouhých několika set kusů nemohl situaci na frontě nijak ovlivnit.

OBRÁZKY

ENGLISH













Penulis : germia ~ Sebuah blog yang menyediakan berbagai macam informasi

Artikel Jagdpanther 173 - PAPERMODEL ini dipublish oleh germia pada hari středa 11. července 2012. Semoga artikel ini dapat bermanfaat.Terimakasih atas kunjungan Anda silahkan tinggalkan komentar.sudah ada 0 komentar: di postingan Jagdpanther 173 - PAPERMODEL
 

0 komentářů:

Okomentovat