British tank Centaur IV - PAPERMODEL



Cruiser tank Cromwell Mk. VIII – Centaur IV


Po porážkách ve Francii a Africe dospěla britská armáda roku 1941 k rozhodnutí vyvinout nový tank lépe odolávající silným tankům Říše. Až roku 1943 byl dokončen vývoj silnějšího motoru. Byl osazen 75 mm dělem, ale jeho pancéřování německým tankům příliš dlouho neodolávalo. Další nevýhodou byl i benzínový motor, který byl náchylný k požáru. Všechny nedokonalosti ale vyvažovala nenáročnost na opravy a hlavně rychlost. Se svým maximem, 64 km/h, to byl vůbec nejrychlejší tank 2. sv. války. Verze s 75 mm dělem dostala název Cruiser Mk. VIII Cromwell IV.
Osazením houfnice ráže 95 mm vzniká následně tank Centaur s kratší a silnější hlavní. Vedle stávajícího kulometu Besa byl další novou výzbrojí kulomet Bren, který se dal použít i jako protiletadlový – tento byl vyráběn za spolupráce dvou zbrojovek – BRněnské a ENfieldské – proto BREN. Tanky Centaur již nebyly tak rychlé jako tanky Cromwell a celkem se jich vyrobilo 950 kusů. Tyto tanky byly nasazeny v Normandii, u Dunkerque, v Arnhemu a přibližně 150 tanků Cromwell osvobodilo Plzeň.


OBRÁZKY


ENGLISH


Penulis : germia ~ Sebuah blog yang menyediakan berbagai macam informasi

Artikel British tank Centaur IV - PAPERMODEL ini dipublish oleh germia pada hari středa 11. července 2012. Semoga artikel ini dapat bermanfaat.Terimakasih atas kunjungan Anda silahkan tinggalkan komentar.sudah ada 0 komentar: di postingan British tank Centaur IV - PAPERMODEL
 

0 komentářů:

Okomentovat